top of page
Foto van schrijverPain-Changer team

Zware Pijnstillers Even Effectief als Placebo's bij Rug- en Nekpijn: Wat Betekent Dit voor Pijnmanagement?


Recent verscheen in het Brabants Dagblad een artikel met de kop: "Zware pijnstillers helpen niet tegen rug- en nekpijn: ‘Doen niets meer dan een placebo’." Dit bericht gaat over een nieuw onderzoek, uitgevoerd door onder andere het Erasmus MC, waaruit blijkt dat krachtige pijnstillers zoals opioïden helemaal niet beter werken dan placebo's voor mensen met rug- en nekpijn. Dit klinkt misschien verrassend, maar eigenlijk is het goed nieuws, omdat het ons helpt anders te kijken naar hoe we omgaan met pijn en medicatie.


De Resultaten van het Onderzoek

In het onderzoek werden 350 patiënten met pijnklachten gedurende zes weken behandeld met opioïden of placebo's die er identiek uitzagen. De resultaten toonden aan dat beide groepen vergelijkbare niveaus van pijnverlichting ervoeren. Opmerkelijk genoeg rapporteerde de groep die opioïden gebruikte echter meer bijwerkingen dan de groep die placebo's kreeg. Een van de onderzoekers vatte het als volgt samen: “Opioïden doen echt niets meer dan een placebo. Onze belangrijkste boodschap is dus dat artsen terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van dergelijke medicijnen voor deze pijnklachten."


De Rol van het Placebo-effect

Wat opvalt in de berichtgeving is de negatieve connotatie rond het placebo-effect. Er wordt gesuggereerd dat als een medicijn niet beter werkt dan een placebo, dit betekent dat beide geen effect hebben. Maar de wetenschap spreekt dit tegen. Het placebo-effect is een goed gedocumenteerd fenomeen dat daadwerkelijk kan leiden tot meetbare verbeteringen in pijnbeleving. In het onderzoek werd ook aangetoond dat zowel pijnstillers als placebo's de pijnsignificant verminderden, met een daling van de pijnscores van 6 naar 3. Het probleem ligt dus niet bij het placebo-effect, maar eerder bij de misvatting dat placebo's "niet echt" werken.


Waarom Placebo's Overwegen?

De belangrijkste boodschap van het onderzoek is dat we voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van zware pijnstillers zoals opioïden, zeker als placebo's vergelijkbare resultaten laten zien zonder de risico's van verslaving en bijwerkingen. Bovendien kunnen placebo's, zeker in de vorm van Open Label Placebo’s (OLP's), waarbij patiënten weten dat ze een placebo gebruiken, toch effectief zijn in het verminderen van pijn en afhankelijkheid van medicijnen. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat OLP's tot vijf jaar na gebruik een blijvend positief effect kunnen hebben, met een afname van de pijnscores en een daling in medicijngebruik.


Onze Kijk op de Kwestie

Bij Pain-Changer geloven we dat het belangrijk is om te kijken naar veilige en effectieve alternatieven voor pijnbehandeling. Als placebo's een significante rol kunnen spelen in pijnmanagement, dan verdient dat zeker meer aandacht. De kern van deze discussie zou niet moeten draaien om de vraag of placebo's "echt werken," maar eerder om hoe we de best mogelijke zorg en ondersteuning kunnen bieden aan mensen met pijnklachten, zonder onnodige risico's.


De titel van het artikel in het Brabants Dagblad zou wat ons betreft dan ook aangepast kunnen worden naar: "Zware pijnstillers en placebo's zijn even effectief bij rug- en nekpijn, dus waarom kiezen voor een risico op verslaving en nare bijwerkingen?"


Benieuwd naar het Nieuwsbericht?

Lees het volledige artikel hier: link naar het Brabants Dagblad artikel.


Ontdek de Mogelijkheden van Open Label Placebo’s

Wil je zelf ervaren hoe Open Label Placebo’s kunnen helpen bij pijnmanagement? Als patiënt, zorgverlener, of onderzoeker kun je ze nu bestellen via onze website.


Wat Vindt Jij?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over het gebruik van placebo's versus zware pijnstillers. Deel je gedachten en ervaringen in de reacties hieronder!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page