Lees hieronder over het interview met ECIO over onbelemmerd en inclusief studeren
Thomas Wollersheim is docent Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en oprichter van het ‘Pijn Cluppie’, een initiatief als pijnhulp voor studenten met chronische pijn. Als ervaringsdeskundige, door een langdurige knieblessure zonder kraakbeen, opgelopen op het voetbalveld, besloot hij zes jaar geleden om zijn eigen ervaringen in te zetten om anderen te helpen. Inmiddels weet een groeiend aantal studenten de weg naar het ‘Pijn Cluppie’ te vinden.
Het ontstaan van het ‘Pijn Cluppie’
Het ‘Pijn Cluppie’ ontstond als een sideproject van Thomas naast zijn werk als docent. Toen hij in zijn klassen over het managen van chronische pijn sprak, kwamen er na de les studenten naar hem toe die hiermee kampten. Hij besefte hierdoor dat er onder studenten veel chronische pijn voorkomt en besloot hier iets aan te doen.
De eerste pilot vond afgelopen jaar plaats met studenten Toegepaste Psychologie, en kreeg positieve reacties. Een uitdaging was het bereiken van studenten die hun pijn verborgen houden. Dankzij samenwerking met studieverenigingen en decanen kreeg het project meer bekendheid, wat leidde tot voldoende aanmeldingen om het programma van het Pijn Cluppie te kunnen starten. In december werd de eerste 0-meting gedaan en in de daarop volgende maanden hebben zeven deelnemers het pijn programma doorlopen. In de zomer was de 1-meting, en de resultaten waren veelbelovend: minder pijn, meer controle over de pijn en een hogere kwaliteit van leven. Hier moet wel worden opgemerkt dat de steekproef (N=7) niet groot genoeg is voor betrouwbare uitspraken.
Ondersteuning van studenten met chronische pijn
Het ‘Pijn Cluppie’ werkt volgens het biopsychosociale model, dat biologische, psychologische en sociale factoren combineert om een compleet beeld van gezondheid te krijgen. Thomas benadrukt dat deze aanpak essentieel is voor het begrijpen en effectief ondersteunen van mensen met chronische pijn. In het Pijn Cluppie focussen we ons vooral op de verwerking van het pijnsignaal in het brein. Hoe langer je pijn hebt, hoe sterker het brein de pijn kan verankeren. Bij studenten ziet Thomas kansen, omdat hun pijn minder “ingesleten” is in het brein, waardoor patronen makkelijker te doorbreken zijn.
“Het brein speelt een grote rol in hoe pijn wordt ervaren ”
Door de gesprekken in het Pijn Cluppie werd weer duidelijk dat pijn een isolerend effect heeft; studenten trekken zich terug steeds meer terug uit het sociale leven, gaan minder naar de lessen en doen minder waar ze blij van worden. Terwijl deze dingen juist pijn verlichtend kunnen werken. Het gedrag dat studenten laten zien werkt dus eerder averechts. Met pijneducatie hoopt Thomas het bewustzijn te vergroten. “Op dit moment heeft slechts 4% van de Nederlanders met chronische pijn educatie over de pijn ontvangen, terwijl de richtlijnen dit wel voorschrijven. Er is een groot hiaat in kennis over hoe pijn werkt en hoe het ons beïnvloedt. Pijn is niet alleen een lichamelijke sensatie, maar ook een psychologisch en sociaal fenomeen. En hier hebben we zelf grip op.
De menselijke kant van pijn
Thomas benadrukt dat chronische pijn meer is dan alleen een lichamelijke aandoening. “De ervaring van pijn raakt aan andere facetten van het leven, In mijn geval denk ik terug aan de angst voor een duel op het veld, het verdriet dat ik mijn vrienden niet meer kon zien, de zorgen dat de pijn niet meer zou weggaan en de gedachte dat de pijn betekent dat mijn knieën nog meer kapot gaan. Door zulke thema’s bespreekbaar te maken, kunnen we de pijn beter begrijpen en controleren.”
“Het ‘Pijn Cluppie’ biedt niet alleen een platform voor educatie en ondersteuning, maar ook voor onderling contact tussen studenten. Verspreid over een half jaar komen we iedere maand 1,5 uur samen om het over de pijn te hebben. Wat ik van studenten terugkrijg, is dat ze deze sessies als positief ervaren hebben. Dankzij de groepsbijeenkomsten konden ze leren van elkaar en voelen zij zich minder alleen met hun pijn. Ze vonden het fijn er openlijk over te kunnen spreken zonder zich zielig te hoeven voelen”, aldus Thomas.
Toekomst van het ‘Pijn Cluppie’
Na de pilot binnen de opleiding Toegepaste Psychologie werkt Thomas nu aan de uitbreiding van het ‘Pijn Cluppie’ naar andere opleidingen binnen de HvA. Dat gaat vrij aardig geeft hij aan, er zijn al aanmeldingen vanuit de opleidingen HRM, Biomedische Technologie en Cybersecurity. Thomas hoopt dat de laagdrempeligheid van het Pijn Cluppie studenten over de streep kan trekken. “Ze hoeven niet naar een pijnkliniek of revalidatiecentrum, maar kunnen gewoon op school aan hun pijn werken, samen met andere studenten die precies begrijpen wat ze doormaken.”
De toekomst ziet er hoopvol uit voor het ‘Pijn Cluppie’. Het project blijft groeien en kan een belangrijke rol gaan spelen in het ondersteunen van studenten met chronische pijn. In de toekomst hoopt Thomas dat hij initiatief ook op andere onderwijsinstellingen kan introduceren. Hierover gaat hij dan ook graag in gesprek.
Meer informatie
Ben jij, of ken jij, een student die hulp bij chronische pijn kunnen gebruiken? Bezoek dan de studentenpagina op de website voor meer informatie.
Comments